Το Ναυπηγείο OCEAN ιδρύθηκε το 1982 από τους Κ. Β. Στρατή και Μ. Κ. Μοσχάτο. Σήμερα το ναυπηγείο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής μικρών σκαφών εργασίας και μεταφοράς επιβατών κάθε είδους στην Ελλάδα, έχοντας παραδώσει με επιτυχία, σκάφη σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και το εξωτερικό.

1982, Από το ιστορικό καρνάγιο της Καβάλας στην Παιανία Αττικής

title

Το ναυπηγείο συνδέεται άμεσα με το γνωστό καρνάγιο της Καβάλας, στο οποίο ναυπηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ξύλινα σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών για τις τοπικές και εθνικές ανάγκες μεταφοράς εμπορευμάτων και αλιείας, εξαιρετικά δείγματα της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζοντας την πλούσια ναυπηγική παράδοση, το Ναυπηγείο OCEAN (Μ. Μοσχάτος – Κ. Στρατής Ο.Ε.) ιδρύθηκε  από τον Κωνσταντίνο Β. Στρατή, απόφοιτο της ιστορικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας και τον ναυπηγοξυλουργό Μιχάλη Κ. Μοσχάτο, στην Παιανία Αττικής το 1982. Ξεκίνησε ως μονάδα κατασκευής ξύλινων αλιευτικών κυρίως σκαφών, συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή ναυπηγική παράδοση της οικογένειας Μοσχάτου, η οποία ξεκινά με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

1985 – 1990, από το ξύλο στα σύνθετα υλικά

photo26

Ακολουθώντας τις εξελίξεις του κλάδου, από τον πρώτο καιρό της λειτουργείας του, το ναυπηγείο εξέλιξε μια ολοκληρωμένη σειρά σκαφών εργασίας, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά (Fiberglass Reinforced Plastic) για κάθε επαγγελματική χρήση μήκους από 7.50μ έως 10.50μ. Η επιτυχία της σειράς έφερε την OCEAN σε ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά σκαφών εργασίας με πελάτες όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της παράκτιας αλιείας αλλά και τις μεγαλύτερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.

1990 – 2000, Ταχύπλοα Τουριστικά Επιβατηγά και σκάφη εργασίας

img8

Καθώς η ζήτηση για όλο και πιο μεγάλα, γρήγορα και αξιόπιστα σκάφη αυξήθηκε, η OCEAN ανέπτυξε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ταχύπλοες γάστρες τύπου “V” μήκους έως 15.50μ. Με βάση, τις αξιόπιστες αυτές γάστρες, το ναυπηγείο προχώρησε στην ναυπήγηση δεκάδων σκαφών μεταφοράς επιβατών (Τουριστικά επιβατηγά & δρομολογιακά σκάφη), σκάφη μεταφοράς προσωπικού, φορτηγίδες, ερευνητικά σκάφη, όπως επίσης και αλιευτικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Έχοντας σταθερά την πρώτη θέση στην προτίμηση της ελληνικής αγοράς σκαφών για επαγγελματική αλιεία όπως και σκαφών εργασίας, η OCEAN ξεκίνησε εξαγωγές επαγγελματικών σκαφών στο Ισραήλ, σε χώρες της δυτικής και ανατολικής Αφρικής (Ουγκάντα, Ισημερινή Γουινέα) καθώς και χώρες μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Κροατία κ.α.)

Η OCEAN σήμερα

5

Η εταιρεία Μ. ΜΟΣΧΑΤΟΣ – Κ. ΣΤΡΑΤΗΣ Ο.Ε. διοικείται σήμερα από τους Μ. Μοσχάτο και Β. Στρατή, Ναυπηγό Μηχανικό.

Έχοντας αποκομίσει εμπειρία ετών από την κατασκευή ταχύπλοων σκαφών από ενισχυμένο πολυεστέρα, η OCEAN προχώρησε από το 2007 έως σήμερα στην μελέτη και σχεδιασμό νέων γαστρών αλλά και στην ανανέωση των παλαιότερων μοντέλων. Η σειρά σκαφών περιλαμβάνει τα μοντέλα Ocean 850V, 995,1400, 1650, 1980, 2530 και 2730. Με γνώμονα την αξιοπλοία (σε συνθήκες εργασίας) όλες οι νέες γάστρες φέρουν πυθμένα V με μεταβλητή γωνία και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τις οποίες τα σκάφη OCEAN ξεχωρίζουν.

boatyard2

Το 2016 το ναυπηγείο για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για αξιόπιστα, ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη (επιβατηγά – τουριστικά, δρομολογιακά, ημερόπλοια) προχώρησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μοναδικού έως τότε, ελληνικού σκάφους από ενισχυμένο πολυεστέρα ολικού μήκους έως 30 μέτρα αποκλειστικά για χρήση μεταφοράς επιβατών (Ενδεικτικά Έργα). Η νέα αυτή γάστρα σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει άνεση στον επιβάτη, ταχύτητα στο ταξίδι, καθώς και να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές για τα επιβατηγά σκάφη αυτής της κατηγορίας.

Με γνόμωνα την συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ναυπηγείου, η OCEAN σήμερα ναυπηγεί τα σκάφη της σε εγκαταστάσεις στην ΒΙ.Π.Ε. Καλυβίων. Οι εγκαστάσεις του ναυπηγείου, μόλις 25 χλμ. από τον λιμένα του Λαυρίου περιλαμβάνουν κλειστούς χώρους επιφάνειας 1200 τ.μ., καθώς και ανοικτό χώρο διαχείμανσης και συντήρησης σκαφών επιφάνειας 6500 τ.μ. Το ναυπηγείο OCEAN είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001-2015 και ISO 14001-2015 για την σχεδίαση, ναυπήγηση και συντήρηση σκαφών κάθε είδους από σύνθετα υλικά.


Συλλογή φωτογραφιών ιστορικού αρχείου